Protein – hvad og hvorfor v2

Fedtsyrer – hvad og hvorfor?

Fedtsyrer – hvad og hvorfor?

Fedt – hvad og hvorfor?

Kulhydrat (NFE) – hvad og hvorfor?

Protein – hvad og hvorfor

Proteiner er de livsnødvendige byggesten hunde og katte behøver for at celler og væv kan skabes og understøttes, for at styre hormon- og enzym-produktionen samt udgør en hovedenergikilde.

Selvom protein er essentielt, er det ikke alle proteiner der fungerer ens, og kvaliteten af protein kan variere enormt.

Der findes tre faktorer der påvirker protein-kvaliteten:

  1. Proteinets kilde
  2. Aminosyresammensætningen af proteinet
  3. Fordøjelsesgraden/optageligheden

1.  Proteinets kilde er vigtig fordi animalske proteiner og plantebaserede proteiner indeholder forskellige aminosyreprofiler. Animalske proteiner ses som "komplette proteiner" mens proteiner fra planter anses for værende "ukomplette proteiner".

2. Animalske proteiner indeholder alle de essentielle aminosyrer der er nødvendige for hunde og katte, i en mængder der understøtter deres generelle helbred og vækst.
Plantebaserede proteiner, som majsgluten, soyabønner, og generelt planteproteins-isolater, indeholder ikke alle de essentielle aminosyrer i de mængder hunde og katte har brug for.

De essentielle aminosyrer der typisk mangler i planteproteiner er blandt andre: arginin, taurin, methionin, lysin og trytopthan.

3. En sidste ting at huske er, at for at et godt protein har noget værdi, skal det kunne nedbrydes let og optages af hunde og katte.
I hunde og kattes yderst korte fordøjelsessystem er planteproteiner langt mindre optagelige end animalske proteiner, hvilket gør animalsk protein til det bedste valg.