Ingrediens-kvalitet

Ingrediens-kvalitet

Råvarernes eller ingrediensernes kvalitet har afgørende betydning for madens endelige næringsindhold og optagelighed. Jo højere kvalitet råvarerne har, jo bedre slutprodukt får man efter endt produktion. Dette er et længere og detaljeret skriv om råvarer og kvalitet.

I hundemad er der mange forskellige meninger om hvad der er "kvalitet"; men i Valhalla mener vi kvalitet er danske råvarer (vi vælger dansk hvor vi kan), komplette råvarer der har et stort næringsindhold (ingredienser lavet af hele råvarer), og råvarer der er behandlet ordentligt (dyrevelfærd).
Med til kvalitet i Valhalla hører også produktions-"kvalitet"; hvordan råvarerne håndteres og behandles under produktionen.


Danske råvarer:

Vi vælger danske råvarer når muligt, også selvom de er dyrere og teknisk giver samme næringsindhold. Vi gør det for at støtte det danske erhvervsliv, og for at spare planeten for unødig transport.

Næringsindhold:

En ingrediens som "dehydreret kylling", eller, "kyllinge kødmel", fås i et hav af EU godkendte "kvaliteter".
Eksempelvis findes der lav-aske kødmel, hvor man, for at holde mineralniveauet nede, har tilsat kyllingefjer. Dette giver en "god" råvare indholdsmæssigt, men ernæringsmæssigt opfylder den ikke de aminosyrekrav der er til en "kvalitets" råvare i vores øjne. Vores dehydrerede kylling er derfor uden fjer, og lavet af næsten hele kyllingen.

Varme:

Det er klart for de fleste, at jo mere man varmer en råvare, jo ringere bliver den.
For at illustrere, så forestil dig at du skal lave en lækker bøf.
Du går til slagteren og henter det gode kød du kan lide, du steger det på panden et par minutter, og så serverer du det - let og lækkert. Forestil dig så, at du i stedet for at servere bøffen, putter den i ovnen i en halv time, ved 220 grader. Resultatet bliver en forkullet bøf, uden smag eller særlig næring.

Det er det samme der sker med varmebehandlede råvarer, først varmes de hårdt og omdannes til pulver, derefter puttes pulveret i maden og varmes atter under ekstruderingsprocessen. Når eksempelvis proteiner opvarmes, nedbrydes de lange (og sunde) aminosyrekæder, og råvaren bliver derfor, i vores øjne, ringere kvalitet.

I Valhalla bruger vi kødmel der er lavet ved lav temperatur, og vi varmer kun maden til ca. 120 grader i ekstruderen. 

Friskhed:

Der er mange meninger om hvad "frisk" betyder, og de fleste af dem stemmer nok ikke overens med dit indtryk. Nogle mener at en råvare modtaget og anvendt i produktionen inden for en uge, er "frisk".
Andre mener at en tørret pulverråvare, der blandes med vand, gælder som en "frisk" råvare.
Nogle mener at hvis selve produktionen af maden tager under 24 timer, så er al maden "frisk".
Og slutteligt er der nogle der mener at frosset kød, der tøes op, og bruges inden for 48 timer, også er "frisk".

I Valhalla bruger vi kun én definition af frisk, og vi mener at det er den de fleste tænker på:
Vores Friske råvarer må kun konserveres ved nedkøling, de må aldrig fryses, opvarmes, eller konserveres på anden vis. 

Sikkerhed:

Valhalla laves i Danmark, med hovedsageligt danske råvarer, af dansk personale. Produkterne er formuleret af dyrlæger , og produktionen foregår under opsyn. Der tages løbende prøver af produktionen, som vi får godkendt på tredjeparts-laboratorier, inden varerne sendes til vort lager.