Kødæder

Fedtsyrer – hvad og hvorfor?

Fedtsyrer – hvad og hvorfor?

Fedt – hvad og hvorfor?

Kødæder – hvad og hvorfor?

Der findes tre slags dyr der hver er anatomisk og fysiologisk tilpasset en bestemt slags føde:

  1. Kødædere (spiser kød)
  2. Planteædere (spiser planter)
  3. Altædere (spiser både kød og planter)

For at bestemme hvilken mad der er bedst egnet til et givent dyr, er man nødt
til at starte med at finde ud af hvilken af de tre kategorier dyret hører til.

Hunde og katte er tydelige kødædere, de har alle de anatomiske og fysiologiske
træk der kendetegner kødædere:

  1. Kort, simpelt og syre-stærkt fordøjelsessystem:
    1. Animalsk protein og fedt er hurtigt og let at optage, hvorfor man ikke behøver et langt fordøjelsessystem til at nedbryde næringsstofferne.
    2. Hunde og kattes evne til at danne stærke syrer i maven er også skelsættende. De bruger syren til at nedbryde proteiner effektivt samt til at dræbe de bakterier der findes i eksempelvis et kadaver. Hunde og katte kan holde deres mavesyre på en pH omkring 1-2, altså meget lavt.

  2. Skarpe tænder (designet til at skære og flænse kød, ikke male planer til mel).
    1. Kødædere har forlængede tænder designet til at flå og dræbe byttedyr. Deres kindtænder er trekantede med skarpe kanter der fungerer lidt som en saks, og giver en glidende og skærende bevægelse.


  3. Kæbernes bevægelse:
    1. Kæberne kan kun bevæge sig op og ned, ikke fra side til side som både altædere og planteædere kan. De bruger den sidelæns bevægelse til at hjælpe med at male maden til mindre stykker. Hunde og kattes kæber sikrer en let skærende bevægelse på tænderne, og er perfekt til at åbne vidt op så de kan sluge store lunser kød på en gang (tænk på hvor stor en mund din hund eller kat har når den gaber).


  4. Ingen amylase:
    1. Hunde og katte har IKKE det kulhydrat-nedbrydende fordøjelses-enzym amylase i deres spyt, hvorfor det kun er deres bugspytkirtel der skal stå for nedbrydningen af kulhydrater. Amylase findes i spyttet på alt- og planteædere, netop fordi en stor del af deres kost fra naturen af er kulhydrat.
    2. Kødædere tygger ikke deres mad, de sluger det i lunser, hvorfor det ikke er nødvendigt med fordøjelses-enzymer i munden.